Doom for the PSP

Discussion in 'PSP Homebrew Releases / Discussion' started by Chilly Willy, Oct 29, 2007.

  1. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Doom is one of those homebrews that doesn't work with eLoader, so I decided to make my own. At the same time, I added TV out support as well... and a few other things. So here's v1.0. It doesn't do networking or cheats - yet. Let me know what you think.

    Although it was done for the Slim, it does work on the Phat as well. I've checked this in 3.71 M33-2 on the Slim, and 3.52 M33-4 on the Phat.

    EDIT: 2007/11/14 - v1.4 released. Automatically switches on LCD after using TV. No need to tap the display button anymore. Now uses intraFonts from Ben Hur as long as the ltn8.pgf font can be loaded. Looks a LOT better. If it fails to load the font for some reason (you deleted it to make room in the flash or something), it falls back to the debug printing. Altered next/previous weapon handling so that you can switch between the shotgun and the double-barrel shotgun in versions that allow it. The file requester now sorts the entries.

    EDIT: 2007/11/05 - v1.3 released. Networking is finally working properly. The GUI has been altered to make it easier to set up network games.

    EDIT: 2007/11/02 - v1.2 released. Added ability to access the OSK during the game
    so that strings can be entered. Slowed the OSK by half to make inputting
    characters easier. TRIANGLE can now be used as BACKSPACE when entering
    the game save description. Added network support for Infrastructure
    TCP/IP (wireless access points). Also added a selector for 16: 9 or 4:3
    rendering to the LCD menu; that way you can have "normal" graphics in
    480x272 mode. Optimized the rendering for almost twice the frame rate.

    EDIT: 2007/10/29 - v1.1 released. Fixed problem with strafing and turning at the same time. Added ability to disable the analog stick, and to calibrate it. Added two forms of cheats. Read the readme!

    Here's a link to my google page with the file. It's about 6.7 MB, so I didn't want to kill exo's bandwidth. :wink:
    http://groups.google.com/group/chilly-willys-ice-flow/web/doom-for-the-psp?hl=en
     
  2. x3sphere

    x3sphere Administrator Staff Member

    Joined:
    May 17, 2006
    Messages:
    14,665
    Likes Received:
    125
    Last played:
    Velocity 2X on
    Nice work as always :) Big fan of Doom here.

    btw, took a screenshot from my Slim:

    [​IMG]
     
  3. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Nice! I see you haven't bumped up the screen size in the options (DOOM options). Funny, but that particular screen size if what you're supposed to do all the speed tests in (and 320x200 or 320x240 resolution).

    I should take a picture of it on my TV. I've been running it at 640x400 progressive. It's pretty nice. Surprisingly quick for that size on such a slow system (let's face it, computers haven't been 200-300 MHz in almost a decade).
     
  4. BaDaPpLe

    BaDaPpLe New Member

    Joined:
    Apr 7, 2007
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Tried to run on slim keep getting error Error:W_init files not found. Any help?
     
  5. x3sphere

    x3sphere Administrator Staff Member

    Joined:
    May 17, 2006
    Messages:
    14,665
    Likes Received:
    125
    Last played:
    Velocity 2X on
    Read the readme. Go into Game Settings and select a Main WAD file. Chilly has already included a shareware version of Doom with the release, so a DOOM1.WAD option should show up.
     
  6. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Yes, until you save the settings to "doom.set" the bare minimum you'd have to do every time you run this is select a main wad. All the rest can go by the defaults. I suppose I could make the default on the next version to simply pick the first file in the iwad directory. :)

    Anywho, set your settings the way you like, then save the settings to the default name. The next time you run Doom, it will automatically load those settings so you're ready to play.
     
  7. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    v1.1 now up! Enjoy. :)
     
  8. XsavioR

    XsavioR Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    861
    Likes Received:
    21
    Nice work chilly. Lets see if i can still remember the secret rooms and such. Dling now.
     
  9. vigilantjab

    vigilantjab New Member

    Joined:
    Oct 30, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    i cant get it to play it says curruption error.
     
  10. Roe

    Roe Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 27, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    123
    Yeah very nice Chilly, when I read it was only 6mb I was pretty happy too. It looks great on full screen in remotejoy.
     
  11. XsavioR

    XsavioR Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    861
    Likes Received:
    21
    quality release , was good fun playing the demo.

    Hey chilly can u put in the mods... where the guys look like monkeys? etc Make them like options to turn on and off.
     
  12. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    :biggrin:

    I'm just trying to make a nice DOOM that plays on the PSP Slim. Any mods you can do by selecting patch WADs and DEHs in the proper place in the GUI (Game Settings). I don't include any specific mods at this point, but I might. The mod I'd include is Doominator. Now THAT was patch WAD! :w00t:

    Or the DEH that makes the shotgun as fast as the chaingun. You could mow through ANYTHING with that DEH. 8)
     
  13. XsavioR

    XsavioR Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    861
    Likes Received:
    21
    yeah if they are capable of being played we should make a performance pack, and gather up a bunch of mods.

    Is this capable of being networked like doom was ? lan play and such
     
  14. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    This version should in theory, but I can't get my router to pass the packets to the second PSP. It's very frustrating. :mad1:

    This is my second beta for v1.2 and has lots of bug fixes. It's just the EBOOT and the readme.
     

    Attached Files:

  15. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    I've gone ahead and posted an "official" v1.2. Although I still can't make my router cooperate, networking should work in theory, so I'm gonna use y'all as guinea pigs. The main reason I'm posting it is because I made a simple optimization in the screen rendering that makes it almost twice as fast. At 480x272, I went from 28 to 47 frames per second. I get a respectable 21 FPS in 720x480 on the TV, and a VERY nice 27 FPS at 640x400 on the TV. 8)
     
  16. XsavioR

    XsavioR Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    861
    Likes Received:
    21
    nice optimizations. So could it be that a slim and phat psp dont communicate properly... i assume u are using a slim and a phat.
     
  17. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Yes, a Slim with 3.71 M33-2 and a Phat with 3.52 M33-4. They SHOULD communicate fine. The problem seems to be the router won't send the packets on the second PSP. I even found a nice page on network programming and I'm doing everything it says, but the packets from one PSP just never get to the second.
     
  18. XsavioR

    XsavioR Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    861
    Likes Received:
    21
    Did u verify the mac address on the phat 82? We could try over hamatchi (virtual lan) if u want.
     
  19. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Yes, I verified the MAC addresses. You cannot get the "Test Connection" to succeed without having the MAC address in the filter list of the router (unless it's disabled, of course). I'm currently trying to set up "plain" DOOM for linux so I can try networking between the computer and the PSP to better trace the packets. I have yet to find any reason in the code for the problem. Everything seems fine from that end.
     
  20. Chilly Willy

    Chilly Willy Contributor

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    749
    Likes Received:
    26
    Okay, I done figgered out the stupid networking. :biggrin:

    Here's a beta for v1.3. The only difference between this and v1.2 is the fix for networking. The funny thing is the networking was fine. Doom busy loops, and since the PSP uses cooperative task switching, the thread the PSP network libs use for address resolution were not getting to run. I stuck a reschedule before the packet commands and TADA! Networking works for me.

    So give this a try and see how it works for you. However, now that I've got networking working and had a chance to see how the program responds to changes in the network settings, I realize I need to alter the network config. So this is a beta to get you networking while I revamp the gui a bit for an official v1.3 release.
     

    Attached Files:

Share This Page